В процеса на работа фотоволтаичните панели, основната част на слънчевите централи, се замърсяват и така намаляват своята производителност. Освен това отлаганията на мръсотия, птичи тор, прах и почва, премесени с торове в соларните паркове, разположени в земеделски зони, трайно увреждат прозрачният горен слой на панелите, водейки до намален експлоатационен срок на централата.
Дъждовете успяват да измият само най-горния слой прах, но с времето в долния ръб на панелите се натрупва прах и мръсотия, която образува трайно замърсяване и увреждане на повърхността, което нараства и намалява постепенно ефективността на целия модул. Дъждовете не успяват напълно да отмият и петната от птичи изпражнения, които образуват т.нар. „горещи точки“ върху модула, които освен че намаляват ефективността му, водят и до преждевременно остаряване и прегаряне на клетките.
Солар Сървис ООД предлага професионално почистване на фотоволтаичните панели, автоматизирано със специална четка, която в съчетание с омекотената вода и препарати ще осигури качествено измиване на повърхността, като така ще осигури максимална ефективност на централата и дълъг живот на панелите.
Броят годишни почиствания се определя от клиента, но нашия съвет е панелите да се почистват минимум два пъти годишно – през пролетта и есента.
За всички допълнителни въпроси оставаме на разположение.