Уважаеми г-н Ненов, в началото, бихте ли представили накратко фирма Солар Сървис на читателите на списание Енергия?

Тази година се навършват 10 години от основаването на Солар Сървис. Започнали сме дейността си с поддържането на соларни инсталации. Постепенно работата и персоналът ни нараснаха и понастоящем поддържаме над 50 мегавата инсталации.

Знаете, че след първоначалния подем на фотоволтаичните инсталации през 2010-2012 г., у нас имаше значителен период на застой. Тогава държавата намали изкупните цени и инвеститорите се отдръпнаха. Затова, още през първите години от съществуването си, нашата фирма се насочи към поддържането на изградените вече соларни паркове. Впоследствие цената на оборудването постепенно започна да спада и в един момент установените цени станаха изгодни. Това доведе до възстановяване на инвестиционния климат в страната, някъде към средата на 2017 година, и ни даде възможност да се развиваме в областта на инсталацията на фотоволтаични системи. Първоначално това бяха малки системи, основно до 30kWp, т. нар. „трийски“, където регулаторът остави възможността за преференциални цени.

Последните години пазарът продължава да се развива, както технологично, така и регулаторно, и от наша гледна точка фирмата бележи уникално развитие, като буквално удвояваме оборота си всяка следваща година. През изминалата 2020 г., въпреки здравната криза, наложените ограничения, сътресенията в доставките и цените, ние сме инсталирали близо 15MWp мощности. А към днешна дата, от началото на годината, имаме почти три пъти повече инсталирана мощност.

Тази година очаквате да надхвърлите 50MWp инсталирана мощност. Какви обаче са предизвикателствата, които срещате?

Да, 50MWp изглеждат малко стряскащо отстрани. Капацитетът ни в началото на годината с въпросните „трийски“ беше близо мегават на месец. В допълнение започнаха да се появяват и по-големи проекти, основно за собствени нужди на различни производствени предприятия. Така че обемът на задачите постоянно се увеличава и за да можем да работим успешно трябва да имаме нужния капацитет от работна ръка и оборудване, което да се инсталира.

Не сме предполагали, че логистиката на една такава, на пръв поглед, проста инсталация, може да се превърне в кошмар. Основните ни доставки са от Китай и Далечния изток, като при сегашната ситуация това отнема шест, седем, дори осем седмици. При големите проекти може да направим финансов план и тогава да стартираме поръчките, но за малките инсталации – няма как да накараме клиентите да чакат толкова дълго време. Затова за тях избрахме да сме компанията, която има налично всичко необходимо на склад – панели, стомана, електротехническо оборудване, кабели и т. н.

Казахте, че работите с различни чуждестранни партньори. Какво е важно при техния избор и как това рефлектира върху клиентите?

Ние съм привърженици на това да намерим и работим със стабилни доставчици и партньори. Да разчитаме на тяхното качество, коректност и при възникване на трудности да ги преодоляваме заедно. В този смисъл, основният ни доставчик на фотоволтаични панели е китайската компания Sunrise Energy. Работим, разбира се, и с други марки, като Astronergy, част от големия китайски концерн Chint или Trina Solar – един от водещите производители, известен с безспорното си качество. Един от първите въпроси на всеки инвеститор е

гаранцията. Това е нормално, но тя е еднаква за всички, защото няма как един производител да дава повече от останалите. Безспорно, колкото по-добре е произведена кристалната решетка от съответната фирма, толкова по-качествен и по-мощен панел се появява на пазара. И, разбира се, си заслужава да се инвестира в тази посока.

По отношение на гаранцията за производителност, бих искал да допълня, че преди 10 години тя беше 20 години. Сега, по средата на живота на тези панели, се натрупаха данни, водещи до увеличаване на гаранцията на 25, дори и на 30 години. Това означава, че панелите стареят много по-бавно от първоначално предвиденото.

Какво бихте добавили за другите важни елементи на фотоволтаичната инсталация – инверторите и конструкциите?

Що се касае до гаранциите при инверторите, масово производителите предлагат 5 години, която може да се удължава до 20 години, с допълнително заплащане. По отношение на доставките, при тях е много по-лесно, и като транспорт и като срокове, и затова казваме, че може да доставим всякакъв инвертор. Инверторите, които лансираме, обаче, винаги държим на склад.

По отношение на марките, основно предлагаме Huawei, както и една нова марка за България – Solis, също на голям китайски производител. Според мен, и като качество и като цена, те са несравними. Освен това и двете фирми имат унифицирано производство и предлагат пълната гама на това оборудване – от микроинверторите до големите мощности.

Третият основен елемент на всяка фотоволтаична инсталация, разбира се, е конструкцията. Тя е свързана с проектиране и колкото по-добре е съобразено то с терена, начина на монтаж и климатичните условия, като вятър и сняг например, толкова по-добро решение за инвеститора ще се получи. Ние се стремим да предлагаме пълен инженеринг и в този случай разчитаме основно на себе си, както за проектирането, така и за монтажа. Разполагаме със сертифицирани заварчици и достатъчно техника – багери, булдозери, товарачи и т. н. При покривните инсталации залагаме обикновено на алуминиеви конструкции, които са по-леки, а при наземните – на горещо поцинковани. При последните проекти, работим и с готови конструкции, които се сглобяват на място, без рязане и заваряване. В момента изграждаме такава 5MWp инсталация край Нова Загора.

В продължение на това, бихте ли разказали на читателите за някои от реализираните и предстоящите проекти.

Нашите реализирани проекти са стотици. Разбира се, по-голяма част от тях са популярните в последните години 30KWp инсталации. При по-големите проекти, миналата година завършихме 2,5MWp централа в село Паламарца, край Попово. Изградили сме и множество инсталации за собствени нужди. Наскоро завършихме такъв 550KWp проект край Стара Загора, а в момента ни предстои 150KWp инсталация за покриване на собствените нужди на мандра в Сливен.

В момента завършваме документалната част на една 250KWp инсталация за мебелна фабрика в Ловеч. Имаме сключени договори и се чакат разрешителните за строеж на нова фотоволтаична централа 1MWp в Сливен, която е изцяло за продажба на енергия на свободния пазар. Още 700KWp ни очакват в проектна фаза. Като цяло основният интерес на инвеститорите се измества към инсталациите за собствени нужди и ние имаме готовност да поемаме такива обекти.

В заключение, как виждате бъдещето на зелената енергия в България?

Първоначално Европейският план за възобновяемата енергия беше 20% възобновяема енергия до 2020 г. На нас, като на нов член на Европейския съюз ни позволиха да бъдем 16% до 2016 г. Към днешна дата ние реално сме минали 20% и сме изпълнили плана си. В същото време, обаче, виждаме, че големите страни като Франция и Германия постигат над 50% дял на възобновяемата енергия в енергийния си микс.

И ако сега с нашите 1800MWp фотоволтаици, 1000MW вятърни централи и ВЕЦ-ове ние сме само на 20%, това означава, че всичко може да се удвои и утрои, за да сме на едно ниво с останалите. В този смисъл, очаквам да продължи да се случва, това което се случва в момента – инвестиции в големи проекти. И ако в периода 2010-2011 г. се изграждаха проекти до 5MWp, сега вече се говори за обекти към националния оператор от 10, 20, 50, дори се чува за „космическите“ 100MWp. Това са инвестиции, достъпни за широк кръг компании и организации и вярвам, че интересът към тях ще бъде значителен.

Статия от спиасание Енергетика: https://energia.elmedia.net/bg/